Ofte stilte spørsmål (FAQ)
Budget rates
FN - generell
-
Hvordan holde kontakten med Norge når jeg jobber i FN?
Som FN-ansatt forventes det at du først og fremst er lojal til organisasjonen og systemet. Det er likevel mange måter du kan holde kontakt med «gamlelandet» på:
- Norske ambassader og delegasjoner finnes mange steder. De er interesserte i å snakke med deg, og ikke bare på 17. mai.
- Mange enheter i Utenriksdepartementet arbeider med ditt fagfelt og din organisasjon. Spør gjerne oss i Norec om hvilken enhet som er relevant, så skal vi få satt deg i kontakt.
- Norec er et kompetansesenter som har ansvar for veiledning og rådgivning for de som ønsker seg en internasjonal karriere. Vi vil gjerne holde kontakten med deg dersom du får jobb i FN. Send oss en e-post.
-
Hva om jeg har med meg ektefelle eller barn?
- FN legger til rette for at ektefelle og barn som blir med deg kan få visum og oppholdstillatelse.
- Den totale lønnen du får utbetalt blir også kalkulert ut fra om du har med deg barn og ektefelle.
- FN betaler 75 prosent av barnehage og skolepenger.
- Noen ganger kan det være utfordringer med status for samboere. En del FN-organisasjoner gir ikke samboerskap lik status som ekteskap. Dette må man finne ut av hos den enkelte FN-organisasjonen.
-
Hvilken lønn tilbyr FN?
Lønn i FN beregnes ut fra en grunnsats. Den varierer etter hva slags nivå du er på.
I tillegg til lønn vil du få et tillegg basert på hvor du jobber, prisnivå og sikkerhetssituasjon på oppdragsstedet.Relevante linker:
-
Hva skjer med medlemskapet i folketrygden?
Uansett om du er i en norskfinansiert stilling eller i andre stillinger i FN-systemet, vil du bli utmeldt av den norske folketrygden. Du vil likevel kvalifisere for frivillig medlemskap. Om dette er aktuelt for deg, er noe du selv må vurdere. Hvis ja, er dette noe du selv må søke om.
Relevante linker:
-
Hva kan Norec tilby meg?
Norec kan støtte og veilede deg i jobbsøkerprosessen, og mens du er ansatt i en internasjonal organisasjon.
Vi tilbyr:
- Informasjonsmøter for deg som ønsker å søke jobb i FN.
- Utreisekurs for alle i norskfinansierte stillinger for å forberede oppstart i ny FN-jobb.
- Svar på spørsmål om de fleste sider ved det å jobbe i internasjonale organisasjoner.
Vi er også i ferd med å etablere et nettverk for nordmenn i FN. Så skal du søke en stilling eller jobber i FN, send oss gjerne en e-post, så kan vi holde kontakten.
-
Hvordan søker jeg jobb i FN?
- Vanligvis søker du direkte til FN-organisasjonene. Det gjelder uansett om du søker på norskfinansierte stillinger eller vanlige FN-stillinger.
- Her finner du tips til hvordan du kan fylle ut CV og søknad.
Søknadsprosessene tar en del lenger tid enn det vi er vant til i norske rekrutteringsprosesser, ofte tre til fire måneder.
-
Hva skal til for å få jobb i FN?
- Høyere utdanning, minimum på bachelornivå. En del stillinger krever master.
- Som regel minimum to års relevant arbeidserfaring. Hvor mye erfaring som kreves er avhengig av stillingens nivå.
- Svært gode engelskkunnskaper. Det er også en fordel å kunne andre FN-språk, som fransk, spansk, arabisk, kinesisk eller russisk.
Norec - exchange
Norec - participant
Norec - utveksling
-
Kva dekkar tilskotet?
Tilskotet dekker alle utgifter du har knytt til sjølve utvekslinga – reise, opphald, løn, forsikring. Ein får også utbetalt ein sum som skal dekke administrasjonskostnadar.
Bedriftene får også tilskot til at både arbeidsgjevar og tilsette som skal på utveksling får reise på førebuingskurs før utvekslingsprosjektet startar. Vi held også kurs for tilsette etter at utvekslinga er ferdig.
-
Kven kan reise på utveksling?
Tilskotet til Norec for utveksling er i hovudsak mynta på unge arbeidstakarar under 35 år.
Dei som reiser på utveksling – utvekslingsdeltakarane – må anten vere tilsette i bedrifta, eller rekruttert inn for utvekslinga spesielt.
Vi kan åpne for unntak fra aldersgrensen under visse forutsetninger.
Norec har i utgangspunktet inga avgrensing på kor mange deltakarar du kan sende samtidig. Det vil vere ei individuell vurdering av prosjektet.
-
Korleis finn eg ei bedrift/organisasjon å utveksle med?
Dessverre har ikkje Norec kapasitet til å finne relevante samarbeidspartnarar for bedrifter og organisasjonar som ønsker utveksling.
Vi jobber med å få på plass ein digital portal der du kan leggje igjen kontaktinformasjon, men denne er ikkje klar før tidlegast seinhaust 2024.
Dersom du ikkje har ei bedrift eller ein organisasjon i nettverket ditt, anbefalar vi deg å sjølv undersøke kva som finst av bedrifter i utlandet som er gode på akkurat det du ønsker å lære, og ta kontakt med dei direkte.
-
Kva er ei arbeidsutveksling?
I over 20 år har Norec gitt tilskot til at bedrifter og organisasjoner sender tilsette på arbeidsutveksling mellom seg. Utvekslinga føregår mellom Norge og land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
Det er enklast å forklare med eit eksempel:
Eit sjukehus i Norge har ei samarbeidsavtale med eit sjukehus i India. Dette kallar vi eit partnarskap. Ein ung indisk sjukepleiar og ein ung norsk sjukepleiar byter plass for eitt år. Dette kallar vi utveksling.
Medan dei er på utveksling, opplever sjukepleiarane både utfordringar, meistring, oppturar og nedturar. Dei får nye ferdigheiter, lærer eit nytt språk og opplever ein annan kultur. Kort fortalt lærer dei mykje om både yrket sitt og seg sjølv.
Vel heime brukar dei alt dei har lært til å gjere sjukehuset dei jobbar på betre til å levere helsetenester i lokalsamfunnet.
Før, undervegs og etter utvekslinga tilbyr Norec kurs og rettleiing for både sjukepleiarane som reiser på utveksling og leiarane deira. Slik får alle partar maksimal læring ut av utvekslinga.
-
Kva land kvalifiserer til støtte?
Tilskotet til Norec går til spesifikke land i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Sjå fullstendig liste ved å følge linken nedanfor.
Dersom de er tre eller fleire bedrifter/organisasjonar eller institusjonar som samarbeider, kan vi gi unntak frå landlista dersom to av landa kvalifiserer.
-
Kven kan søke tilskot?
Norec støttar internasjonale partnarskap i og mellom land i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Norge. Vi tar imot søknadar frå frivillige organisasjonar, offentleg sektor og privat sektor. Søkarane må halde til i Norge eller eitt eller fleire av Norec sine samarbeidsland.
-
Kva er Norec?
Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec) er Norges einaste kompetansesenter for internasjonale utvekslingssamarbeid. Som ein etat under Utanriksdepartementet er vi ein del av Norges samla innsats for å nå FNs berekraftsmål.
I hovudsak gir vi tilskot slik at arbeidsplassen din kan sende tilsette på utveksling til eit anna land, samtidig som arbeidsplassen din også tek imot ein tilsett.
Verkemiddelet vårt er gjensidig utveksling. Det vil sei at vi arbeider med internasjonale partnarskap som ønsker å bruke utveksling til å lære av kvarandre og utvikle seg.
Vi jobber også med:
- Å få fleire nordmenn inn i FN og andre internasjonale organisasjonar som er strategisk viktige for Norge
- Forvalte eit nettverk av tidlegare utvekslingsdeltakarar
- Gir tilskot til at norske politiske parti og ungdomsparti kan jobbe med demokratiutvikling i utviklingsland.
Fann du det du leita etter?
Takk for tilbakemeldinga!
Takk for tilbakemeldinga!