Slik gjorde Mari (29) FN-drømmen til virkelighet
11. februar 2025Hun kan ikke gå utendørs når mørket har fallt på, og må ta forholdsregler når hun går på gaten. Likevel føler stavangerkvinnen at hun lever ut jobbdrømmen i Sør-Afrika.
Utenfor et stort, men likevel anonymt bygg i Pretoria sentrum møter vi Mari Kvelvane Johansen. Et enkelt falmet skilt på veggen med en velkjent blå logo er det eneste som avslører hvor vi er – «United Nations».
Piggtrådgjerde og sikkerhetsvakter vitner om en annen arbeidshverdag enn hjemme i Norge.
– Vi får egentlig ikke lov til å gå på gata utenfor. Området utenfor her er ikke trygt, forklarer hun.
Sør-Afrika er et av landene i verden med høyest kriminalitet. Det er ikke anbefalt å gå ute etter at solen har gått ned. Alle kjører bil overalt.
Givende arbeidshverdag
29-åringen fra Stavanger har bodd i Pretoria siden 1. september 2024, og jobber som juniorekspert hos FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). Til tross for kriminalitet og en noe begrenset bevegelsesfrihet stortrives Mari i Sør-Afrika. Det er mye takket være en spennende jobb.
– Jeg har veldig kjekke kollegaer og venner, og jeg har en givende og utfordrende portefølje på jobb.
Bak det diskret FN-skiltet skjer det viktig arbeid for menneskerettigheter. Her, i samarbeid med sivilsamfunnsorganisasjoner og lokale myndigheter, bidrar Mari til å styrke rettighetene til sårbare grupper.
En typisk arbeidsdag for Mari starter med kaffe og e-poster på kontoret. Oppgavene hennes er varierte.
– Mye av arbeidet er å planlegge og følge opp workshops og aktiviteter. Jeg er også med i arbeidsgrupper om kjønn og likestilling på tvers av andre FN-organisasjoner. Og så jobber jeg med å følge opp en strategi for å styrke likestillingsarbeidet her på kontoret..
FN-jobber henger høyt
Jobben treffer blink på alle områder for Mari, som har interessert seg for internasjonale spørsmål så lenge hun kan huske.
– Jeg fokuserte på menneskerettigheter på jusstudiet, og jeg har alltid ønsket å jobbe med noe internasjonalt.
Derfor valgte Mari å engasjere seg i ulike frivillige roller og organisasjoner som jobber med menneskerettigheter under studietiden, blant annet i Changemaker og en praktikantstilling i Norges FN-delegasjon i Geneve. Slik bygget hun relevant erfaring, som var medvirkende til at hun landet relevante jobber både i Kirkens Nødhjelp og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet etter studietiden. .
Dette var viktig erfaring for å kvalifisere seg for jobben i FN.
– Jobb i FN er jo noe av det som henger høyest, og slik er det for mange, sier hun.
Har du lyst på en jobb i FN?
Hun råder andre som har lyst å jobbe i FN til å kun søke på jobber man vet man har relevant erfaring for.
– Jeg føler meg veldig heldig som har denne jobben, det var full klaff. Jeg hadde søkt på den uansett hvor den hadde vært i verden, men i Sør-Afrika møter jeg mange spennende mennesker, og lærer mye om landets historie og politiske klima.
Maris råd for deg som vil jobbe i FN
Søk strategisk: Velg jobber som matcher din kompetanse og erfaring
Bygg relevant erfaring: Engasjer deg i frivillig arbeid, praksisplasser og organisasjoner med internasjonalt fokus
Vær proaktiv: Delta på arrangementer og nettverksbygging i ditt nye hjemland for å trives både profesjonelt og privat.