Fra Kongsberg til Iran
21. desember 2022Rebecca Bushby er juniorekspert i UNICEF og bor i Iran.
Rebecca har alltid hatt over gjennomsnittlig høy interesse for andre land og andre måter å leve på. Fra Kongsberg til Iran har det har riktignok vært et par stopp på veien. Hun startet studieløpet sitt med utviklingsstudier i Oslo før hun dro videre og tok master i Water, Sanitation and Health Engineering i Leeds i England. Rebecca valgte å ta studiet over litt lengre tid, slik at hun fikk tid til flere praktikantstillinger gjennom hele studiet – noe som ga henne relevant og praktisk erfaring underveis. Hun har vært Norec-deltager på utveksling i Kenya, praktikant i World Food Programme i Danmark, jobbet frivillig i ulike WASH organisasjoner og med folkehelse i Røde Kors på regionskontoret i Afrika.
Rebecca har vært i JPO i Libanon i to år, og i Iran siden August.
—Jeg valgte å søke som JPO fordi jeg ønsket å gå tilbake til WASH etter en periode med arbeid med folkehelse, primært i Afrika. Jeg skrev også masteroppgave i Libanon og ville veldig gjerne tilbake dit. Så da var det jo helt perfekt at denne stillingen var reservert kun for norske statsborgere, sier Rebecca.
Godt arbeidsmiljø
Arbeidsdagen i UNICEF er veldig variert. Stort sett jobber Rebecca på kontoret, med tre andre internasjonalt ansatte og ca. 50 lokalt ansatte.
—Det er veldig gøy. På kontoret er det godt arbeidsmiljø og ekstremt dyktige kolleger. Når jeg ikke sitter på kontoret er jeg gjerne rundt på en del møter med partnere, donorer eller andre FN organisasjoner, eller på felttur for å besøke prosjekter. Jeg jobber med klima og vannmangel, så det blir en del analysearbeid. Stillingen min er delt mellom Irankontoret og regionskontoret vårt i Jordan, så jeg støtter også kollegaer i 17 land i Midtøsten og Nord Afrika. Så er det jo som på mange andre arbeidsplasser, noen veldig hektiske perioder og andre som er mer rolige. At det er mye som skjer er noe med det som er så gøy med å jobbe i UNICEF, sier Rebecca.
—Jeg tenker at i min jobb har jeg fått muligheten til å jobbe mer teknisk og bli fagligdyktigere. Jeg blir alltid utfordret, noe som gjør meg bedre. Også blir man jo god på å jobbe med folk fra flere forskjellige land og kulturer, det har gjort meg tilpasningsdyktig. Det gjør også at man kan se problemstillinger fra litt flere hold vinkler , man får bredere perspektiv og blir åpen for flere ulikeløsninger.
Det som kanskje gjør denne jobben til selve drømmejobben for Rebecca, er den reelle påvirkningskraften hun føler at hun har.
—Det som skiller det å jobbe i en FN organisasjon og andre organisasjoner er at man jobber tettere på prosesser på høyere internasjonalt nivå. Så man har reell påvirkningskraft i større prosesser der det skal tas avgjørelser om nasjonale endringer, noe jeg synes er stor stas, sier Rebecca.
Når det kommer til råd til andre som ønsker å søke, er Rebecca klar i sin sak:
—Først og fremst, søk! Dette er en nydelig måte å bli eksponert for store organisasjoner og virkelig føle at du har en viktig rolle . Vi jobber veldig ulikt i de forskjellige FN organisasjonene, så det er selvsagt viktig å sette seg inn i mandatet til organisasjonen man søker i.
Hennes eget lille personlige tips er å ta kontakt med folk i fagfeltet du er interessert i innenfor en FN organisasjon.
—Finn folk på Linkedin som har hatt lignende jobber og send dem en melding. Be om å ta en kaffe og snakke om jobben. Folk setter som regel alltid pris på dette, og det gir deg førstehåndsinformasjon om hvordan organisasjonen og fagfeltet fungerer i praksis.