Praksisoppholdet i Norec ga Sigrid Nyhammer mer enn bare verdifull arbeidserfaring – det hjalp henne også å finne retningen for fremtiden.

— I praksisen jobbet jeg mye med kvalitativ analyse. Det ga meg en dytt i en ny retning, og jeg fant ut at dette ønsker jeg å lære mer av, sier Nyhammer.

22-åringen fra Lindås tar sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB) og er ferdig med bachelor til sommeren. Fra januar til mai i 2024 hadde hun praksisplass ved Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec) i Førde.

Tar du sammenlignende politikk ved UiB har du nemlig mulighet til å bruke 20 eller 30 frie studiepoeng i praksis. Da får du studiepoengene integrert i bachelorgraden din, samtidig som du får relevant arbeidserfaring. UiB har samarbeidsavtaler med en rekke bedrifter, deriblant Norec.

Ville lære mer om analyse

Nyhammer hadde flere grunner for å søke praksisplass hos Norec i Førde.

— Jeg var usikker på hva jeg ville bruke utdanningen til når jeg var ferdig, så jeg tenkte at erfaring fra en bedrift ville gi meg en pekepinn på det. I utlysingen fra Norec sto det at praksisplassen var i analyseavdelingen, og det syntes jeg hørtes interessant ut, sier Nyhammer.

Hun har vokst opp på Lindås like utenfor Bergen, men har familie i Førde, og tenkte det kunne være fint å teste ut hvordan det er å bo i den lille byen på Vestlandet.

— Jeg ser på Førde som et sted det kan være aktuelt å bosette seg i framtiden, og da var dette en gyllen mulighet til å finne ut om Førde er en plass jeg kunne trives i, sier Nyhammer.

Norec er et kompetansesenter for internasjonale utvekslingssamarbeid med i underkant av 50 ansatte og ligger i Førde i Vestland fylke. Det er et ungt kollegium og mange av de ansatte har selv flyttet til Førde med familie på grunn av jobb.

— Jeg ble tatt godt imot av kollegaer som var svært imøtekommende og tydelig ville bli kjent med meg. Det gikk raskt å få seg et nettverk, både på og utenfor jobb, forklarer Nyhammer.

Erfaring i Førde med internasjonale perspektiv

Hun hadde praksisplass på seksjon for kunnskap og læring, der analyse var en stor del av arbeidsoppgavene.

— Jeg jobbet mye med kvalitativ analyse, noe jeg syntes var gøy. Det har helt klart påvirket meg til at jeg nå ønsker å søke på master i dataanalyse for samfunnsvitere. Jeg fikk rett og slett spisset interessefeltet mitt under praksisoppholdet i Norec, sier Nyhammer.

I tillegg til analysearbeid, fikk hun også ta del i mange andre oppgaver. Norec har prosjekter i land i Afrika, Asia og Sør-Amerika, og en del av arbeidsoppgavene blir dermed utført på reise til de respektive destinasjoner. Har du praksis i Norec, er en utenlandsreise ofte del av praksisen din.

— Jeg fikk være med på jobbreise til Johannesburg i Sør-Afrika der vi holdt flere kurs for deltakere som skal på, eller har vært på utveksling. Det var lærerikt på så mange, mange måter. Det var ikke bare arbeidsoppgavene i seg selv som var lærerike, men vel så mye det å møte deltakere fra mange forskjellige land som delte erfaringer fra sine hjemland, kulturer, arbeidsliv og mye mer, sier Nyhammer.

Hun delte mange av erfaringene fra turen til Johannesburg i et reisebrev du kan lese her.

Når hun ser tilbake på praksisoppholdet i Norec, er hun nesten forundret over hvor mye hun rakk å erfare på de fire månedene.

— Det var fire måneder tettpakket med erfaringer og opplevelser. Jeg er utrolig glad for at jeg fikk sjansen, sier Nyhammer.

Praksis åpner for nye muligheter

Hvis du funderer på om en praksisplass er noe for deg, har Nyhammer en klar oppfordring:

— Søk! Jeg tror ikke du vil angre! I Norec får du interessante og varierte arbeidsoppgaver, og flotte kollegaer. Å finne seg til rette i Førde er lett. Norec har et veldig sosialt miljø, spesielt for unge voksne. Du blir tatt med fra første dag. Jeg fikk mange nye venner på de fire månedene i Førde, sier Nyhammer.

Hun trekker også fram at det kan være lurt å ta et opphold i en bedrift under studiene dersom du ikke er helt sikker på hva du vil bruke utdanningen din til.

— En praksisplass gir deg ikke bare nye impulser, men også en verdifull sjanse til å sette teori ut i praksis. Du ser umiddelbart hvordan kunnskapen fra forelesningssalen kan brukes i virkeligheten, sier Nyhammer.

Nye bekjentskaper er også en mulighet til å få svar på spørsmål du har om veien videre som student.

— Fra kollegaer i Norec fikk jeg mange gode tips om for eksempel valg av master. Hvis du bare våger å spørre, kan du få mange gode perspektiv som er nyttige når du skal velge veien videre, sier Nyhammer.

Selv er hun klar for nye eventyr på tampen av bachelorgraden sin.

— Jeg har valgt å dra på utveksling til Paris første halvår av 2025, der jeg skal studere. Så er planen å gå rett videre på mastergrad. Kanskje i Lund i Sverige. Vi får se, sier Nyhammer.